Takaisin Matkat sivulle
Esitelmäristeily Tallinnaan 8.4.2013

Kevään esitelmätilaisuus järjestettiin  risteilyn merkeissä, jolloin tehtiin 8.4.2013 päiväristeily Tallinnaan Viking Linen m/s Viking XPRS:llä. Esitelmätilaisuuksiemme aiheet ovat yleensä liittyneet sotahistoriaan tai maanpuolustukseen, mutta tällä kertaa oli vuorossa vähemmän sotainen aihe ja kuulimme esitelmän heraldiikasta ja graafisista tunnuksista. Eräs kurssiveli tosin toi aivan oikein esiin tosiseikan, että onhan vaakunoilla toki sotainen tausta. Niiden perusteellahan taistelevat joukot aikanaan pyrkivät erottumaan toisistaan.

Kurssiveljemme Tapani Talari, joka on ansioitunut maanpuolustusyhteisöjen heraldisten ja graafisten tunnusten muotoilijana, kertoi mitä ymmärretään vaakunalla ja graafisen tunnuksella sekä mikä on logon (sanakuva) ja embleemin (kuvamerkki) ero. Esitelmä oli mielenkiintoinen ja sen pohjana oli runsas kuva-aineisto, jonka avulla  pääsimme  kurkistamaan tunnusmuotoilijan kuvaruudulle videotykin laukauksin. Saimme käsityksen vaakunoiden rakenteista sekä heraldiikan tiukoista säännöistä. Lopuksi Tapani esitteli omia töitään, joilla hän joko oli osallistunut kilpailuihin tai   sitten saanut tunnettuna taitajana tilauksen suoraan joltain yhteisöltä.

 

Keskustelu oli vilkasta ja sivuttiin useita muitakin aiheita kuin kuultua esitelmää. Mannerheimistä kuultiin useita puheenvuoroja ja Heikki Järvinen haastoi kurssiveljiä veteraanityöhön. Jussi Pietilä kertoi suunnitteilla olevista tapahtumista. Pääkohdat hänen puheenvuorostaan on sivulla "Kurssitoimikunta". Viking XPRS:n intendentti otti vastaan kurssimme viirin tunnustuksena vuosia jatkuneesta hyvästä yhteistyöstä. Tapani Talarin suunnittelemaa kurssimme pronssista rintamerkkiä oli tilattu 50 kpl ja ne menivät kuin kuumille kiville. Merkin suunnittelija palkittiin kultaisella rintamerkillä. Selvisi myös, kuka alunperin oli vuonna 1960 suunnitellut käyttämämme 102-logon. Suunnittelija oli Juhani Valanto, joka itse paikalla olleena kertoi asiasta.

 

Keskustelun ja palkitsimisten jälkeen näytti Matti Kataja laatimansa PP-kuvaston, joka osittain perustui  viime keväiseltä Itä-Preussin matkaltamme Hitlerin päämajassa otettuihin kuviin ja osittain Matin tekemiin selvityksiin OKW:stä (Oberkommando der Wehrmacht) ja OKH:sta (Oberkommando des Heeres), jotka toimivat tällä Hitlerin Wolfschanzen (=sudenkätkö) alueella. Näimme itse paikan päällä valtavat bunkkerit, joita saksalaiset yrittivät huonolla menestyksellä räjäyttää vetäytyessään Wolfschanzesta. Bunkkerit olisivat kestäneet senaikaiset lentopommit, mutta niitä ei pommitettu kertaakaan, koska liittoutuneet eivät löytäneet "sudenkätköä". Ks. OKW

Matkaan osallistui 61 kurssiveljeä. Tallinnassa vain harvat kävivät maissa. Aika kului laivallakin mukavasti kavereiden kanssa turistessa. Nautittiin hyvä illallinen noutopöydästä ja Katajanokalla valui laivasta maihin jälleen kerran tyytyväinen porukka.

-webmaster-