Takaisin Tiedotuksia sivulle

Kurssikokous risteilyllä Tallinnaan

 

Kurssikokous järjestettin 03.10.2016 risteilyllä Tallinnaan. Kokouksen avasi kurssitoimikunnan puheenjohtaja Jussi Pietilä. Aluksi kuultiin kvartettilaulua Jussi Pietilän, Jouko Virtasen, Jussi-Pekka Sepän ja Olli Niinimäen esittämänä. Kvartetti on esiintynyt tässä kokoonpanossa kouluajoista lähtien ja lauloi myös kurssijuhlassamme 1960. Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin Pentti Hilke ja sihteeriksi Matti Kataja. Käsiteltiin seuraavat asiat:

 • Hiljainen hetki viimeiseen iltahuutoon kutsutuille kurssiveljille

 • Päätettiin kiitoksin jatkaa nykyisen kurssitoimikunnan toimikautta kolmella vuodella

 • Hyväksyttiin vuoden 2015 tilit ja jatkaa toiminnantarkastajan toimikautta kolmella vuodella

 • Keskusteltiin kurssimme 60-vuotisjuhlasta 2020, jolloin RUK täyttää 100 vuotta; tavoitteena on saada 102 kurssiveljeä marssimaan. Panostetaan alueelliseen rekrytöintiin ja selvitetään mahdollisuutta varata ennalta hotellihuoneita läheltä Haminaa tai pääkaupunkiseudulta.

 • Keskusteltiin toiminnan tavoitteista vuodelle 2017. Kurssitoimikunnan pohdittaviksi jäi seuraavat ohjelma-aiheet:

  • Tutustuminen Kaakkois-Suomen linnoituksiin toukokuussa Sampo Ahton johdolla; yöpyminen Lappeenrannassa

  • Esitelmä- ja lounakokous HSK:lla (esitelmäaiheena esim. sotilastiedustelu)

  • Tutustuminen Mannerheimin metsästysmajaan Lohjalla

  • Berliinin matka syksyllä 2017

Kun Pentti oli kopauttanut nuijalla kurssikokouksen päättyneeksi, astui areenalle eversti Ahti Lappi, joka piti erinomaisen esitelmän Suomen ilma-ja ohjuspuolustuksesta. Olimme sopineet, että aiheen luonteen vuoksi emme äänitä esitelmää, emmekä tee siitä referaattia kotisivuillemme.

 

Tallinnan satamassa laivaan astui Suomen Baltian sotilasasiamies komentaja Jussi Voutilainen, joka piti esitelmän Baltian maiden turvallisuuspoliittisesta tilanteesta. Voutilaisen sijoituspaikka on Suomen lähetystö Tallinnassa. Tämäkin esitelmä oli mielenkiintoinen, mutta olimme päättäneet soveltaa julkaisuhiljaisuutta myös tämän esityksen suhteen.

 
Aikaa jäi sitten vielä Matti Katajalle pitää ppt-esitelmä aiheesta Longitudi. Aihe oli  mielenkiintoinen ja sisälsi uutta tietoa ainakin näin maakravulle. Esitelmän keskeinen sanoma oli, että pituusasteen eli longitudin määrittäminen oli varhaisille merenkulkijoille ongelma, kun taas leveysaste pystyttiin määrittelemään tähtien avulla. Kronometrin käyttöönotto sekä Greenwichin pituuspiirin sopiminen nollameridiaaniksi ratkaisivat pituusasteen määritysongelman.
 

Antoisien esitelmien jälkeen oli mukava käydä viinakaupassa ja sitten siirtyä buffet-illalliselle sekä turisemaan kurssiveljien kanssa.

 

Viking XPRS rantautui Katajanokalle aikataulun mukaisesti 20:30. Laivasta purkautui jälleen tyytyväinen porukka "satakakkosia"  ja monella jo ehkä mielessään seuraava tapahtuma.


-webmaster-