Takaisin tiedotuksia sivulle
 

RUK 102-KURSSIN 55-VUOTISJUHLA JA RUK:N 95-VUOTISJUHLA HAMINASSA


Perjantai 5.6.2015

 

Vantaan Tikkurilan Sokos-hotelliin kokoontui 80 kurssimme jäsentä perjantaina 5.6. 21015 viettämään kurssin 55-vuotisjuhlaa ja seuraavana päivänä Haminassa vietettävää RUK:n 95-vuotisjuhlaa varten. Juhlapaikan valinta johtui siitä, että hotelli on vain parinsadan metrin päässä asemalta, jossa pysähtyvät kaikki junat. Tämän arveltiin helpottavan kaukaa tulevien saapumista. Kello 18 joukkomme kokoontui juhlatilaan odottamaan tilaisuuden juhlaesitelmän pitäjää, eläkkeellä olevaa puolustusvoimien komentajaa, kenraali Jaakko Valtasta, joka saapui täsmälleen aikataulun mukaan erittäin hyväkuntoisen näköisenä 90-vuotiaana.

 

Kurssitoimikunnan puheenjohtaja Jussi Pietilä toivotti kenraali Valtasen ja kurssiveljet tervetulleiksi. Puheessaan hän arvioi, että tuskin kenelläkään läsnäolijalla on ollut elämässään toista vain kolmen kuukauden pituista jaksoa, jolla olisi ollut yhtä suuri merkitys. Paikalla oleva joukko on tästä yksi todiste.


Perinteiseen tapaan vietettiin hiljainen hetki niiden seitsemän kurssiveljen muistoksi, jotka ovat poistuneet joukosta 29.8.2013 Panssariprikaatissa pidetyn kurssikokouksen jälkeen.

 

Puheenjohtaja palautti mieliin edellisen kokouksen jälkeen olleet kurssitapahtumat ja selosti seuraavalle vuodelle suunnitellut kurssin kokoontumiset. Esitelmäkokousten lisäksi on suunnitteilla kaksipäiväinen matka Narvaan ja siellä tutustuminen Sinimäen taistelupaikkaan. Oppaaksi on lupautunut Sampo Ahto ja ajankohdaksi on sovittu toukokuun viimeinen viikko 2016. Prikaatikenraali Olli Nepponen ja majuri Kauko Pippuri jakoivat Vapaaehtoisen Maanpuolustustyön hopeisen ansiomitalin Jussi Pietilälle ja pronssisen ansiomitalin Aarne Jutilalle, Matti Katajalle ja Taisto Siivoselle. Mitalitoimikunta oli edellisten lisäksi myöntänyt pronssisen ansiomitalin Teuvo Vähäkylälle, Jorma Bäckmanille, ja Lasse Reijonmaalle, jotka pappeina ovat vuosien kuluessa pitäneet muistohartauksia eri käyntikohteilla matkojemme yhteydessä.

 

 Kurssitoimikunnan varapuheenjohtaja Aarne Jutila jakoi kolme jäljellä olevaa ”kultapinssiä” Matti Katajalle, Pertti Leivolle ja Jussi Pietilälle kiitoksena kurssin tapahtumien käytännön järjestämisistä.

 

Kenraali Jaakko Valtasen erinomainen esitelmä on luettavissa lyhennelmänä. RUK:lle nostetun maljan jälkeen päästiin aloittamaan illallinen. Tilaisuuden kesto jäi useimpien osalta ”vain” 5 – 6 tuntiin kun oli varauduttava seuraavana aamuna melko varhaiseen ylösnousuun Haminaan lähdön takia.

 

Kenraali Jaakko Valtasen erinomainen esitelmä on luettavissa lyhennelmänä, ks. valtanen. RUK:lle nostetun maljan jälkeen päästiin aloittamaan illallinen. Tilaisuuden kesto jäi useimpien osalta ”vain” 5 – 6 tuntiin kun oli varauduttava seuraavana aamuna melko varhaiseen ylösnousuun Haminaan lähdön takia.

 

Lauantai 6.6.2015

 

RUK:n 95-vuotisjuhlaan osallistui 80 kurssimme jäsentä, joista valtaosa osallistui yhteiseen bussikuljetukseen Tikkurilan Sokos-hotellista. Omalla autolla Haminaan menijöistä useimmat eivät osallistuneet iltajuhlaan Tikkurilassa.  

 

Päiväjuhla Haminan Bastionissa alkoi kello 12.30 RUK:n apulaisjohtaja, everstiluutnantti Pekka Halosen ilmoittaessa maavoimien komentajalle, kenraaliluutnantti Seppo Toivoselle. Rakuunasoittokunnan soittaman RUK:n kunniamarssin jälkeen koulun johtaja, eversti Markku Hutka toivotti juhlayleisön tervetulleeksi.

Juhlapuheen piti Maanpuolustusyhdistyksen puheenjohtaja Juha Korkeaoja.

 

Tervehdyksen 95 vuotta täyttävälle RUK:lle esittivät Puolustusvoimat, Reserviupseeriliitto ja Haminan kaupunki. Päiväjuhlan jälkeen kurssit suorittivat ohimarssin, jonka vastaanotti maavoimien komentaja Seppo Toivonen. Kurssimme oli ilmeisesti toiseksi suurin osasto, kurssi 117 osallistui todennäköisesti hiukan suuremmalla joukolla. Oma vahvuutemme Haminassa oli 75. Kumpikin tilaisuus yhteen laskien juhliin osallistuneita kurssiveljiä oli 93.

 
 
Joukkoamme johtaa prikaatikenraali Olli Nepponen
Foto: Puolustusvoimat

Paraatin jälkeen oli mahdollisuus nauttia kenttälounas ja tutustua kalustonäyttelyyn asiantuntevien upseerioppilaiden opastuksella.

Bussit Helsinkiin ja Tikkurilaan lähtivät aikanaan ja busseissa ilmeisesti oli yleisenä keskustelun aiheena ja alustavana päätöksenä osallistuminen mahdollisimman suurella joukolla viiden vuoden kuluttua vastaavaan tilaisuuteen RUK:n täyttäessä sata vuotta ja kurssimme kuusikymmentä vuotta.

                                                                                                  
                                                                                                       -Jussi Pietilä-
                                                                                                       
Foto: PV-kuva